KpssCafe.com Türkiyenin En Büyük KPSS Eğitim Portalına Hoşgeldiniz - Bugün Tarih: 07-31-2010, 03:47 AM | Yeni Mesajlara Bak | Bugünkü Mesajlara Bak
KPSS Forum | KPSS Hazırlık | 2010 KPSS  | KPSS Soruları | KPSS Sonuçları | 2011 KPSS | Online KPSS

Tarih: 07-31-2010, 03:47 AM Sitemize Hoşgeldiniz. (Oturum AçKayıt Ol)
E-mail Grubumuza Katılarak KPSS ile ilgili tüm gelişmelerden haberdar olunuz . Kayıt için TIKLAYIN
Online KPSS KPSS Güncel Bilgiler KPSS Soruları KPSS Videoları KPSS Ders Notları KPSS Forum

Mesaj önizleme 
Konuyu Gönder 

Konuyu Değerlendir
  • 0 Oy - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Kpss | Kpsscafe.com
Yazar Mesaj
gatien_hakan Çevrimdışı
Genel Yönetici

Sanayide üretim yüzde 12.1 arttı, Bakan ‘ılımlı’ buldu
Sanayi üretimi endeksi, ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12.1 arttı. Bu oran bir önceki aya göre yüzde 15.3 düştü. Ancak aralık ayında oran yüzde 25.2 ile beklentilerin çok üzerinde gerçekleşmişti. Sanayi Bakanı Nihat Ergün, “Ilımlı toparlanma var” dedi.

EKONOMİK büyümenin öncü göstergesi olan sanayi üretimi yeni yıla, ocak ayında yüzde 12.1 artış gösterdi. Ancak üretimin beklentilerin çok üzerine çıkarak yüzde 25.2 oranında arttığı bir önceki aya aralık ayına göre yüzde 15.3 düşüş yaşandı.

En hızlı artış imalatta

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, sanayi alt sektörleri arasında en yüksek artış da imalat sanayi üretim endeksinde oldu. Geçen yıl ocak ayında yüzde 24.4 oranında gerileyen imalat sanayinde endeks bu yılın aynı döneminde yüzde 14.4 arttı. Madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi yüzde 0.6 azalırken, elektrik, gaz ve su sektörü endeksi ise yüzde 3.1 artış gösterdi. Ana sanayi grupları sınıflamasına göre, ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artış yüzde 31.9 ile dayanıklı tüketim malı imalatında görüldü. Bu sınıflamaya göre diğer gruplar incelendiğinde, ara malı imalatı yüzde 16.7, dayanıksız tüketim malı imalatının yüzde 3.8, sermaye malı imalatı yüzde 29.7 arttığı, enerji yüzde 0.1 oranında geriledi. Alt gruplanda ise en yüksek artış yüzde 87.8 ile metal cevheri madenciliği imalatında görüldü.

Bir önceki yılın aynı ayına göre takvim etkisinden arındırılmış endeks yüzde 19.1, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış endeks de yüzde 0.3 artış gösterdi. Bu arada geçen ay ilk kez arındırma çalışmalarına madencilik, imalat sanayi ile elektrik, gaz ve su sektörleri de dahil edildi. Avrupa İstatistik Ofisi’nin tavsiyelerine uygun yöntemler kullanıldığı açıklanırken, elde edilen ilk sonuç da şöyle oldu: “Ocakta, takvim etkisinden arındırılmış endeks, madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe yüzde 0.6 azalırken, imalat sanayinde yüzde 19.1, elektrik, gaz ve su sektöründe yüzde 3.1 arttı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış endekse göre ise madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe yüzde 3.9, imalat sanayiinde yüzde 0.7 artış yaşanırken, elektrik, gaz ve su sektörü yüzde 2.1 azaldı.”

Oran şubatta hızlanabilir

Bu son verilerle birlikte son iki aydır artan sanayi üretim endeksinde, baz etkisiyle çift haneli artış oranlarının devamı bekleniyor. Şubat 2009’da sanayi üretiminde yüzde 23.8 ile en sert düşüşün yaşanmış olması, bu yılın şubat ayındaki oranın çok daha yüksek çıkacağı yönünde yorumlara neden oluyor. İhracattaki şubat verilerinin ocak ayından daha yüksek çıkması da, bu yöndeki beklentileri destekliyor.

Ilımlı toparlanma

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, sanayideki toparlanmanın diğer sektörlerdeki toparlanmanın da öncüsü olduğuna dikkat çekerek, “Türkiye, 2009’un ikinci çeyreğinden itibaren hükümetimizin aldığı tedbirler sonucunda ılımlı bir toparlanma sürecine girmiş, krizin etkilerini geride bırakmaya birçok dünya ülkesinden daha erken başlamıştır” diye konuştu.

İSO: Artış mütevazı ama ümit verici

İSTANBUL Sanayi Odası (İSO) Başkanı Tanıl Küçük, ocak ayı sanayi üretim rakamlarını değerlendirirken, şunları söyledi: “Sanayi üretimi, zikzaklar çizerek ilerleyen, inişli çıkışlı seyrini devam ettiriyor. Her şeye rağmen, 2010 yılına, bir önceki yıla göre yüzde 12’lik bir artışla başlamak olumlu ve ümit vericidir. Bu ümit verici başlangıcın ivmesiyle, yılın tamamını, düşüş yaşamadan, yüksek oranlı artışlarla geçirebilmeyi ümit etmek istiyoruz. Ancak şunu bir kez daha hatırlatmak istiyoruz, tek başına sanayicimizin çabası buna yetmez, bu ümidimizin gerçekleşmesi, her zaman ifade ettiğimiz üzere, ekonomi yönetimimizin üzerine düşenleri yapmasına, sanayimizi destekleyecek tedbirleri hayata geçirmesine bağlıdır. Alt sektörlerimizdeki duruma baktığımızda, üretimdeki artışta, ihracata dönük sektörlerimizin başı çektiği görülmektedir. İç pazarımız hâlâ, üretim artışını yeterince destekleyecek noktada değildir. İç pazarı canlandıracak tedbirlere her zaman ifade ettiğimiz gibi özellikle ihtiyaç vardır.”

Enflasyonda yıl sonu beklentisi yüzde 8.17

MERKEZ Bankası’nın mart ayının ilk anketine göre, 2010 yılı sonu enflasyon beklentisi yüzde 8.17’ye yükseldi. Geçen ay beklenti düzeyi yüzde 7.55 düzeyindeydi. bu arada yılsonuan ilişkin büyüme beklentisi de yüzde 3.9 oldu. Bu ayın ilk döneminde yüzde 7.98 olan gelecek 3’üncü ayın altı aylık Hazine Bonosu ihalesi yıllık bileşik faiz oranı beklentisi yüzde 8.02’ye yükselirken, cari ay dolar kuru beklentisi 1.5142’den 1.5389 TL’ye çıktı. Yıl sonu dolar kuru beklentisi 1.5554’den 1.5590’a, gelecek 12 ay sonundaki dolar kuru beklentisi ise 1.5670’den 1.5878’ye yükseldi. Yıl sonu cari işlemler dengesinde açık beklentisi 23 milyar 372.8 milyon dolar oldu. Şubatın son anketinde yüzde 3.9 olan cari yıl sonu yıllık GSYH büyüme beklentisi mart ilk dönem anketinde değişmedi. Yüzde 4.3 olan gelecek yıl sonu yıllık GSYH büyüme beklentisi, yüzde 4.4’e çıktı.
03-09-2010 11:27 PM
Bu mesaji bir cevapta alıntı yap
Mesaj önizleme 
Konuyu Gönder